Auto zastepcze i Welm. Hmm moze cos sie zmienilo, ale kiedys bylo o to bardzo ciezko :twisted: Druga wycene bedziesz mial przeciez po rozebraniu auta, jak cos jeszcze wyjdzie, bo pod blaszkami rozne kwiatki bywaja.
[Inne] czy teraz używać klimki?
Zwiń
X
-
[Inne] czy teraz używać klimki?
witajcie.
przeszukałem szukajke i nic nie znalazlem takiego co by uzupełniło mój brak wiedzy. odebrałem 3 dni temu auto z salonu. mam w nim klimatronik dwustrefowy i mam do was w zwiazku z tym pytanie: czy nalezy caly czas jezdzic z klimatyzacją , czy od czasu do czasu - powiedzmy raz na tydzien włączyc klime zeby sobie troche podziałała? czy tez ustawic sobie nawiew na auto (bez klimatyzacji) i tak z nim cały czas smigac?
dziekiz gory za odpVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08"DD
-
-
Zamieszczone przez janusz_007czy tez ustawic sobie nawiew na auto (bez klimatyzacji) i tak z nim cały czas smigac?
Sprawą oczywistą jest to że przy ok. 5 stopniach sprężarka nie pracuje.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Ziomal, mam golfa V i przy nowym klimatroniku dwustrefowym auto nie oznacza wlaczonej klimatyzacji tylko jest tam jeszcze przycisk ac ktory odpala klime.czyli sugerujecie aby caly czas jezdzic na wlaczonej klimie? niech to sobie caly czas smiga i niech sie tam dociera i smaruje???? czy tez od czasu do czasu wlaczac niech sobie pochodzi troche...
powiedzcie mi, czy podczas wlaczonej klimatyzacji moge normalnie wyłaczyc silnik w samochodzie czy tez, przed wylaczeniem silnika musze wyłłączyc klime tak aby chodzil zwykly nawiew? bo slyszalem kiedys ze nie powinno sie gasic silnika przy dzialajacej klimce?
hmmm....VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08"DD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz_007hmmm
a co sie dzieje z układem klimatyzacji gdy mamy go włączony a na zewnątrz jest ponizej 3 stopni??? wtedy przeciez sprężarka nie pracuje?Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz_007powiedzcie mi, czy podczas wlaczonej klimatyzacji moge normalnie wyłaczyc silnik w samochodzie czy tez, przed wylaczeniem silnika musze wyłłączyc klime tak aby chodzil zwykly nawiew? bo slyszalem kiedys ze nie powinno sie gasic silnika przy dzialajacej klimce?
hmmm....
Komentarz
-
-
..ja mam auto dopiero od tygodnia i choć niewiele jeszcze mam kilometrów przejechane to jednak większość zrobiłem z włączoną klimatyzacją i chyba tak będzie cały czas. Szybkie osuszanie powietrza a co za tym idzie brak parowania szyb zwłaszcza przy jeździe w deszczu z kilkoma osobami to niewątpliwe zalety klimy o tej porze roku.
Komentarz
-
-
Nie ma potrzeby jeźdżenia non stop z właczona klimą choć jeśli ci to nie przeszkadza to spokojnie mozna tak robić.
Jednak raz na tydzień powinno się uruchomić klime na minimum 10-15 min. Jak napisał wczesniej JanuSz, w czynniku chłodzącym zaware są równiez substancje smarujące i włączenie klimy powoduje jednoczesnie smarowanie układu. Także jeśli ktoś przejeździ całą jesien i zimę nie włączajac wogóle klimy, to na wiosne może sie okazać, że układ wogóle nie odpali
Co do wyłączania silnika przy pracującej klimatyzacji - spokojnie można to robić i nic złego nie ma prawa się stać z tego powodu.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz_007mam golfa V i przy nowym klimatroniku dwustrefowym auto nie oznacza wlaczonej klimatyzacjiPoldek Caro 1.6+gaz 1997
VW Golf III 1.8+gaz 1997
a obecnie:
Skoda Octavia II 2.0 TDI
VW Passat B5 FL 1.9 TDI
Komentarz
-
-
Skoro już wydaliście trochę PLN na to żeby posiadać klimatyzacje to czemu by z niej teraz nie korzystać skoro jest parę plusów przy obecnej pogodzie. Może nie związane z Wami ale znam parę osób które posiadają klimatyzacje w samochodzie nigdy jej nie używali a jeszcze pokrętło od obrotów nawiewu zawsze jest na 0 bo mniej pali wtedy. I podczas jazdy później padają słowa "q.....a czemu te szyby tak parują" A ile zaoszczędzi przez to paliwa??PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
michalse, niestety w vw nie ma przycisku econ w elektronicznej klimie dwustrefowej. jest auto/dual/ac/ i cos tam od ogrzania tylnej i przedniej szyby + kierunki nawiewów... jesli ac sie nie swieci (nie jest włączone) to klima nie działa i wtedy nawiew działa tak jak kiedys na "econ"...VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08"DD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Adrianznam parę osób które posiadają klimatyzacje w samochodzie nigdy jej nie używali a jeszcze pokrętło od obrotów nawiewu zawsze jest na 0 bo mniej pali wtedy
Tak to juz niest z niektórymi że wykosztują siena auto żeby sasiad widział a potem ich nie stac na jego utrzymanie i płaczą że żarówki do reflektorów drogie 8)Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Big
Co do wyłączania silnika przy pracującej klimatyzacji - spokojnie można to robić i nic złego nie ma prawa się stać z tego powodu.
Czy wobec tego Twoje powyższe stwierdznie nie dotyczy tylko klimatronica 8) czy stosowanie sie do zalecenie jest raczej zapobiegawcze?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez trytek11Ja słyszałem że na klimce powinno się jeździć przez cały rok, nie używanie po za brakiem smarowania, powoduje też rozwijanie się różnych grzybów i innych świństw w filtrach.
Jeśli ma pracować zawsze, to nie robiono by wyłącznika, bo po co on, jeśli klimatyzacja działa non-stop.
[ Dodano: Pią 31 Paź, 08 20:29 ]
Zamieszczone przez JanuszSzjanusz_007, Dobrze jest co jakiś czas włączyć klimę,gdyż w czynniku chłodniczym znajduje się olej smarujący sprężarkę i inne elementy klimatyzacji.
Przy 3,5°C.
Obroty się podnisosły się o około 50-70 na minutę, czyli coś (kliamtyzacja) działa i wymagała większej mocy.
Tylko co działało, skoro miałem włączony nawiew maksymalnie gorącego powietrza? I takie właśnie, gorące, leciało z nawiewów?
Bo ja nie przeczę, że to nie ma działać, tylko co robi wtedy auto i klimatyzator, jeśli nie chłodzi?
Oprócz przesmarowania samego urządzenia, i wzrostu obrotów (a więc i zużycia paliwa) co się jeszcze zyskuje?
[ Dodano: Pią 31 Paź, 08 20:31 ]
Zamieszczone przez trytek11Ja jeżdże na włąćzonej klimie, wyłączam silnik z chodzącą klimą i nigdy nie miałem problemów ani z silnikiem ani z klimą
Komentarz
-
-
nawet kiedys na antenie tvn turbo mowiliz eby jezdzic z wlaczona klima. spalanie jest pewnie wieksze.... a wlasnie - jak powinno wygladac spalanie samochodu na dotarciu? bo teraz wlasnie mam przejechane dopiero 200km (kilka dni temu odebrałem auto) i wydaje mi sie ze wskaznik paliwa szybciej spiernicza...VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08"DD
Komentarz
-
Komentarz